среда, 27. јун 2018.

Žene, glavu gore!Foto: Nick Youngson


Koliko samo puta me iznerviraju postupci i razmišljanja mnogih devojaka i žena. Zato što ne poštuju sebe. A onda očekuju da ih neko drugi poštuje. I iznenade se kada ih na kraju zgaze. Kada muškarac vidi da žena sama po sebi gazi, on joj se u tome pridruži. Kada mu ona pokaže da je krpa za brisanje on je tako i upotrebi.
Ako želite da vas muškarac poštuje, poštujte same sebe. I zahtevajte isto od njega. Pokažite da imate svoje dostojanstvo, svoje mišljenje, svoje želje i interesovanja i on će vas voleti, poštovati i ceniti i više nego što možete da zamislite.
Žene često zaborave na svoje potrebe, svoje želje, svoje snove, svoje prijatelje, svoje zdravlje, a sve zarad nekog muškarca i njegove ljubavi. Misle da ako sve podrede njemu i žrtvuju neke svoje želje i potrebe da bi ispunile njegove da će ih on voleti. A neće. A i da hoće, zar to treba tako? Misle da im je dovoljna njegova sreća i ljubav da bi bile srećne i zadovoljne. A nije. Svaka devojčica prošla je kroz tu fazu, koja je i rezervisana za devojčice i prva zaljubljivanja. Međutim, mnoge žene u zrelim godinama nastavljaju da žive tako, u senci svog muškarca, zaboravljajući na sebe.
Hajde da krenemo od zdravlja. Koliko žena pije kontracepciju? Ogroman broj. Zašto? Da li je to dobro za njihovo zdravlje? Zašto muškarac ne uradi nešto po tom pitanju? Nije mu prijatno, i to je dovoljno opravdanje. A ženi nije problem da pije tablete koje, da izuzmemo da svakako nisu zdrave (ako nisu neophodne), kao što nijedan lek nije, često izazivaju niz simptoma kao što su gojaznost, promene na koži,nagle promene raspoloženja itd. Ali nema veze, važno je da njemu bude prijatno. A kada se ona ugoji, dobije bubuljice i postane naporna i nervozna, on će naći drugu. A ona će ostati u šoku: Gde je pogrešila?
Žena će često svu energiju usmeriti ne na sebe već na svog muškarca. Razmišljaće šta on želi i kako bi ga mogla usrećiti. Njoj ne treba ništa. Kada je on srećan i ona je srećna. Otići će sa njim na koncert grupe koju ne voli, zato što on voli. Ali neće otići na koncert grupe koju je ona oduvek volela. Zapravo, već je i zaboravila da je volela, to je sada prošlost. Čak polako počinje da joj se sviđa muzika koju on sluša. Svoju omiljenu majicu više nikada neće obući jer je on rekao da je smešna. Uz nagovor drugarica, izaći će sa njima u grad ali će onda biti neraspoložena jer joj on nedostaje. Kada se on slučajno pojavi te večeri i pridruži im se ona će najednom sinuti i postaće nasmejana. Jer, on je jedina njena sreća. Kupiće njemu nove patike za trening, ali ona neće trenirati ništa. On trenira tri put nedeljno. Treninzi na koje bi ona išla bili bi danima kada je on slobodan, pa kada bi se onda videli? Neka on trenira, njemu je to zaista važno i potrebno, ali ona ne mora, njoj je dovoljno da je on srećan. I tako, ona je uvek tu, uvek za njega slobodna, on je toga svestan i uzima je zdravo za gotovo. I jednog dana, nekako...on ne zna šta mu je, šta se dogodilo, ali više ne oseća isto prema njoj, ne oseća ništa. Ostavlja je. Zapravo ne ostavlja nju, ostavlja svoju senku, koja ga prati na svaki koncert, čeka sa svakog treninga, oblači se po njegovom ukusu i deli svaku njegovu misao i stav. A ona? Ona je u šoku: Gde je pogrešila?
Žena dolazi svaki dan sa posla, sprema ručak, sprema kuću, brine o deci. Nema vremena za druženje i neki svoj hobi. Uveče umorna odlazi na spavanje. Novac troši samo na decu, ne seća se kada je sebi nešto kupila. On posle posla odmara, gleda tv, ide u kafanu ili na trening. Ona to tako prihvata, jer ona je žena, to su njene obaveze. Ponekad kad joj prekipi gunđa mužu. Ona gunđa, on ne sluša, misli u sebi kako je naporna. Jednoga dana, on primećuje koleginicu na poslu koja je lepa i doterana, pored posla bavi se još jednim poslom koji je ispunjava, redovno trenira i stalno je nasmejana. Zaljubljuje se. Napušta ženu i decu zbog nje. Žena ostaje u šoku: Gde je pogrešila?
Pa, sve je jasno. Žena iz slučaja broj jedan, da nije pila kontracepciju zarad komocije i užitka svog dragog, danas bi bila zdrava, imala bi lepu, čistu kožu i telo, bila bi smirena a ne rastrojena pod uticajem hormona i njen muškarac bi poštovao činjenicu da ona brine o sebi i svom zdravlju. Da poštuje svoje telo i razmišlja šta u njega unosi.
Žena iz slučaja broj dva, da nije postala zaljubljeni kameleon, jutros bi se probudila nasmejana, pustila svoju omiljenu pesmu i uz đuskanje obukla svoju omiljenu majicu. Njen muškarac bi sa uživanjem gledao kako ona đuska, nasmejao bi se i rekao: Kako si blesava u toj smešnoj majici ali baš zato te i volim. Poljubio bi je i nestali bi negde ispod jorgana...Ona bi se uveče spremila za svoj trening a on bi sutradan preskočio svoj da bi sa njom proveo veče.
Žena iz slučaja broj tri, da je stavila svoje želje i potrebe na prvo mesto, danas bi bila srećna i zadovoljna žena. Da je zahtevala od svog muža da podele obaveze oko kuće i brige o deci a ne prihvatila da su to isključivo njene obaveze. Ako muž ne bi želeo da prihvati deo obaveza, ona bi opet to mogla da reši drugačije. Zaposlena je, radi i zarađuje, mogla bi od svoje plate da priušti sebi neku pomoć oko tih poslova kako bi njoj ostalo vremena za stvari koje voli. Ili da u danima kada ima previše obaveza jednostavno preskoči spremanje kuće, ili pravljenje ručka. Njena deca bila bi srećnija da imaju oca koji voli i poštuje njihovu majku i da ponekad umesto ručka pojedu sendvič. Srećnija nego da žive bez oca, u kući koja je savršeno sređena, svaki dan bez izuzetka jedu kuvano i gledaju nezadovoljnu majku. I muž bi bio srećniji da mu je žena nasmejana, doterana i zadovoljna. Ona bi na primer danas posle posla sa svojom porodicom jela neki brzinski ručak, uz priču i smeh. Zatim bi otišla sa drugaricama do grada, usput kupila sebi nešto lepo i svratila kod frizerke. Došla bi kući lepa i nasmejana i muž i deca bi bili srećni što je takvu vide. Igrala bi se sa svojom decom. Uveče bi čitala knjigu jer to voli i to je ispunjava. Muž bi je zamolio da prekine sa čitanjem, udelivši joj kompliment da je jako lepa i da bi želeo da provede malo vremena sa njom. Zanimljivu koleginicu ne bi primetio jer njegova žena je - žena zmaj.
Međutim, nije poenta ni cilj da se ona dopadne njemu, da on nju voli i poštuje, da se on njoj divi. Poenta je da ona bude svoja, da bude srećna, da ne zaboravi šta voli i da nađe vreme za sve ono što voli da radi, što joj je potrebno, što je ispunjava. Da živi život punim plućima. Da sa godinama, povećanjem broja dece i obaveza ne prestane da se smeje. To što će on tada osećati prema njoj i što takvu ženu nikada neće ispustiti biće nešto što će tada sasvim prirodno uz to ići. I što će nju, srećnu ženu učiniti još srećnijom. To nije prioritet. Ali, htela, ne htela,  doći će. Jer svako voli da vidi ženu koja je lepa, pametna i duhovita. Koja brine o svom izgledu, o svom telu, ali radi i na svom intelektu. Koja ima svoja interesovanja. Koja ceni i poštuje sebe i svoje vreme. Koja ume da se smeje.

Ona je lepa kao san. Kada progovori ulepša ti dan. A kad se nasmeje pretrneš sav.
Ona je - srećna žena!

Нема коментара:

Постави коментар